Ora de creativitate distractivă cu produsele de la Djeco

CAMERA DE JOACĂ

Pe lângă multă joacă și distracție, litere și matematică, copiii mai au nevoie și de activități creative. Mulți părinți se sperie atunci când aud de artă și crafts – gândul li se duce direct la vopsea pe pereți, ustensile aruncate peste tot și multă hârtie de adunat la finalul acestor activități. Însă abilitățile creative pot fi stimulate și fără mare dezordine sau murdărie.

Este foarte important să implicăm cât mai des copiii în activități creative deoarece pe această cale se dezvoltă foarte multe abilități: dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor, stimularea creativitatății și a imaginației, motricitatea fină și mai bună înțelegerea a lumii ce-i înconjoară.

Totodată, arta încurajează dezvoltarea neuronală și poate fi folosită pentru a însuși și alte obiecte precum citirea, scrierea, matematica și știința. Și e demonstrat – copiii însușesc mult mai bine materiile atunci când sunt implicați în activități creative practice.

>>CITEȘTE ȘI {PICTURĂ + MOTRICITATE FINĂ} CU BEȚIȘOARE DE VATĂ

De data aceasta, magazinul Carousel m-a tentat să testăm și încercăm altceva decât jocuri de societate și anume activități creative distractive, no-messy și deloc plictisitoare de la brandul francez și non-toxic Djeco, ideale pentru orice vârstă și orice nivel de creativitate.

Dacă fetița mea (4 ani) este entuziasmată oricând să deseneze, coloreze în cărți, picteze cu pensula și decupa, păi atunci băiatul meu (9 ani), care are mai mult înclinație spre știință și matematică, mai greu se lasă atras în activități creative. Și, dacă sincer, la un moment dat abandonasem ideea să-i ofer astfel de activități, pentru că majoritatea pe care le găseam pe pinterest necesita multă pregătire din partea mea și desigur implicarea mea. Dar eu timp mult n-am, mai ales că nu-l vedeam tare pasionat de asta 🙂

Așa că am zis să testăm și altfel de activități care, pe lângă stimularea creativității și a imaginației, dezvoltă și diverse abilități necesare pentru școală.

ACTIVITĂȚI DE CREATIVITATE RECOMANDATE DE COPIII MEI

Acum vreau să vă povestesc despre aceste două activități care pur și simplu i-au înnebunit pe copiii mei de nu-i puteam dezlipi de la activitate 🙂

SCRATCH BOARD BY DJECO (planșe de răzuit)

Este pentru prima oară când le ofer acest tip de activitate pentru că nu prea am întâlnit pe la noi.

De fapt, țin minte că băiatul primiseră ceva similar câțiva ani în urmă, adus din SUA de un prieten, și a fost tare captivat de această activitate. Însă, de data aceasta am avut ocazia să le ofer ambilor copii această activitate de răzuit, fiecare având gradul său de dificultate, în funcție de vârstă.

Ce presupune planșa de răzuit?

Planșele de răzuit implică o tehnică specială de a picta prin răzuire. O imagine lucioasă este acoperită cu vopsea și o descoperi după răzuire cu un instrument ascuțit de lemn.

Setul de razuit de la Djeco conține 4 planșe cu imagini cu animale prietenoase (pentru copii de 3-6 ani) și dinozauri (pentru 7+) și creionul de răzuire. Ceea ce apreciez în activitățile de la Djeco este faptul că toate sunt confecționate din materiale și culori non-toxice.

Deci, imaginează-ți – cu doar două ustensile copilul este gata să-și creeze o adevărată capodoperă! Nu e nevoie de un set mare de creioane sau carioci, și nici de pensulă sau apă. Și cel mai important – nu este o activitate creativă murdară.

Doar din moment ce începe a răzui, copilul e uimit de ce culori începe să descopere și imaginile ascunse. Pentru Adelina chiar a fost o adevărată magie. Ea tot urmărea ce detalii trebuie să mai apară comparând imaginile din manualul de instrucțiune.

>>CITEȘTE ȘI DOUĂ JOCURI EDUCATIVE CARE MI-AU UNIT COPIII

Când l-am invitat pe Daniel să răzuiască, îndată și-a amintit că avuse ceva similar pe când încă avea 6 ani și cu mare interes s-a pus pe răzuit. Nici nu m-am așteptat să-l captiveze atât de mult această activitate! Deși, la început i se păruse destul de ușor și s-a pornit să răzuiască totul, l-am atenționat că trebuie să urmeze pașii din manualul de instrucțiuni, respectiv trebuia să facă mișcări atente. Dar în artă trebuie să le oferim libertatea imaginației.

Și nu e atât de simplu după cum pare la prima vedere – la un moment dat mi-a zis că-l dor mușchii de la mâini. Eu am zâmbit și am explicat că anume acesta e semnalul că motricitatea fină este tare bine stimulată.

Apropo, această activitate creează dependență! Din moment ce începi să răzuiești, nu te poți opri. Copii uită de jucării, TV și chiar tabletă.

Este o activitate tare simplă și extrem de fun care creează dependență!

O mică sugestie: după cum am menționat, nu este un proiect ce ar genera murdărie, însă aș recomanda să plasați un ziar sau o coală de hârtie sub plansă pentru că vopseaua răzuită devine ca o pudră. În acest mod, curățarea va fi mai rapidă.

FIGURINE DIN HÂRTIE 3D

Pentru aceste activități e nevoie doar de materialele incluse în cutie și un pix pentru a transfera imaginile sau lipici (pentru cei mari). Unica ce vei avea de curățat după lecția de creativitate sunt doar câteva hârtii micuțe, în schimb veți rămâne cu jucării originale.

Pe lângă faptul că implică mult motricitatea fină, asamblarea acestor jucării din hârtie stimulează mult logica. E ca un puzzle 3D din hârtie, însă prin tehnica îndoirii.

În cazul figurinelor pentru ce mici (de 3-6 ani) se include și tehnica de transfer a imaginilor, iar acest lucru l-a cucerit pe fetița mea. Detaliile de pe o peliculă se transferă pe jucărie prin intermediul unui pix sau creion ascuțit prin răzuire. E precum un truc magic de apariție a unui detaliu.

Pașii sunt destul de simpli, prezentate pas-cu-pas în manualul de instrucțiune, însă Adelina a avut nevoie de ajutorul meu la îndoirea și asamblarea animalelor cochete. Ea a fost prea concentrată să decoreze animalele cu diverse detalii. Cel puțin am lăsat-o singură să înțeleagă după imagine unde și cum să amplaseze detaliile.

Și-a ales un ren colorat și o găinușă cochetă cu care s-a ascuns în cameră și creaseră un joc de roluri. Tare ador s-o urmăresc în aceste momente cum dă voce jucăriilor 🙂

Pe de altă parte, proiectul 3D pentru copii de la 7 ani a avut nevoie de un lipici. Iubitorii de dinozauri și dragoni ar fi mega încântați de acest proiect.

Pentru început, Daniel a avut nevoie de o scurtă ghidare din partea mea ca să înțeleagă mai bine tehnica (e prima dată când creează astfel de structuri). Apoi l-am lăsat să-și stimuleze logica în voie și să-și dezvolte motricitatea fină în procesul de îndoire și lipire.

>>CITEȘTE ȘI CONSTRUCȚII DIN SCOBITORI ȘI PUFULEȚI

E un fel de proiect STEM, iar astfel de proiecte eu le ador.

Arta este un domeniu extrem de vast și nu presupune doar folosirea creioanelor sau a acuarelei. Încercați să le oferiți copiilor ocazia de a explora diverse tehnici și instrumente de a crea pentru a le alimenta interesul față de activitățile creative.

***

Aceste seturi de creativitate marca Djeco Toys le-am primit spre testare de la magazinul Carousel și cu toată încrederea vi le recomand atât eu, cât și copiii mei. Le puteți găsi în magazinul Carousel din Chișinău (str. Mihai Eminescu) și în curând și pe www.carousel.md. Nu ezitați să-i urmăriți pe Facebook și pe Instagram @carouselmd.

Și nu rata următoarele articole pe blog – primește notificări direct în poșta ta electronică adăugând adresa ta de email aici și apasă butonul abonare. Am să fiu bucuroasă să te văd în vizită pe pagina mea de Facebook și Instagram.

Copilul tău de care tehnică de a crea este pasionat? Mi-ar plăcea să descopăr mai multe idei, așa că te încurajez să ne povestești mai jos în comentarii.

 

 

 

 

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *