Cum se schimbă lucrurile atunci când devii mamă a doua oară

PENTRU MAMI

Atunci când naști primul copil, viața ia o altă întorsătură și totul se învârte în jurul copilului. Este un amalgam de fericire și oboseală cronică. Citești orice carte despre îngrijirea copilului, mergi la numeroase workshop-uri pentru părinți și cauți răspunsuri (și consolare) la prietene-mame. Ești abia la început de cale, iar orice etapă din viața copilului aduce momente și surprize noi. Stabilim anumite așteptări bazându-ne pe intuiție maternă, dar, de cele mai multe ori, pe experiențele altor părinți, pentru că este prima noastră experiență și următoarea etapă aduce stări de incertitudine.

Fiul meu a fost cel mai așteptat și dorit copil. Îl iubesc foarte mult pentru că m-a ajutat să mă descopăr și mi-a dat un alt sens al vieții. Orice etapă a vieții lui era înregistrată de aparatul foto și video. Așteptam cu mari emoții primul zâmbet, primul hohot, prima mâncare, primul dinte, primul pas, să vorbească, sa alerge, să nu mai plângă, să meargă mai repede la grădiniță etc. Deci, inevitabil, mergeam cu un pas înaintea prezentului.

Și apoi a apărut ea – al doilea copil.

planeta-mami-sesiune-parc-91

Foto: Alina Memet Photography

A doua „călătorie” am început-o fiind mai calmă, mai încrezută în sine și având o altă perspectivă. Și cel mai important – am micșorat pasul.

Am început să retrăiesc toate momentele cu o intensitate dublă, deoarece înțeleg că totul este trecător și temporar, mai ales primii ani din viața copilului. Sunt mult mai sigură în deciziile mele și am multă încredere în intuiția mea. Orice situație și problemă abordez cu mai mult calm dar și umor. Nu am mai chemat ambulanța din cauza plânsului incontinuu sau a febrei înalte (cum a fost la primul), nu tresăream la numeroasele strănuturi din primele săptămâni și tot întind momentul să o desprind de mine și să înceapă grădinița. Și, cel mai important, mă las condusă de ritmul ei.

Mama a doua oara

Dar, cel mai plăcut lucru este că – dragostea față de cei doi copii sporește și devine mai profundă și mai intensă. Și am suficient loc în inima mea pentru ambii copii.

Iată cum arată diferența dintre a fi mamă prima oară și a doua oară, în viziunea mea (și cred că multe mame se vor regăsi).

Cum se schimbă lucrurile atunci când devii mamă a doua oară

Primul copil:

 • nu ai răbdare să începi diversificarea și, de regulă, prima linguriță e servită exact în ziua când face 6 luni;
 • ești nerăbdătoare să înceapă a merge;
 • abia aștepți să vorbească și să nu mai plângă atâta;
 • nu mai ai răbdare să crească mai repede ca să se îmbrace și singur/ă;
 • abia aștepți să fie independent/ă și să nu fie atât de lipicios/ă de tine;
 • primele aniversări sunt organizate până la mici detalii și cu multă lume și fast.

Al doilea copil – VREI SĂ OPREȘTI ORICE MOMENT!

 • ai putea să alăptezi exclusiv cât mai mult și tot întinzi momentul primei lingurițe, pentru că știi cât e de anevoiasă treaba cu introducerea mâncării solide;
 • adori cum merge de-a bușilea și știi că odată ce va merge, nu vei mai sta o secundă pe loc;
 • adori limba bebelușilor și râzi de plânsetele sale „manipulatorii” pentru că știi că e temporar. Și sunt chiar adorabili atunci când își încrețesc fața plângând;
 • vrei să-l/o ții cât mai mult în brațe, să-l/o cocolești și să savurezi momentele atunci când vrea să stea doar cu tine;
 • primele zile de naștere sunt petrecute doar în familie, acordând maximă atenție sărbătoritului/sărbătoritei.

Al doilea copil este o experiență absolut diferită. Acum sunt mult mai calmă, am alte așteptări și, nu în ultimul rând, acum savurez din plin copilul, oricare ar fi starea ei (râde sau plânge isteric). 

Când ești mamă a doua oară, privești totul din altă perspectivă 🙂 

Mama a doua oara

Timpul trece foarte repede și fiecare etapă din copilăria lor durează destul de puțin. Așadar, trăți magia prezentului mult mai intens și nu anticipați următorii pași.

Cu ocazia acestei postări, am organizat o ședință foto cu Alina Memeț Photography înainte de apunerea soarelui pentru a prinde cea mai frumoasă lumină și poze care să emane emoții pozitive. Pe Alina (un fotograf foarte pozitiv, care redă viață pozelor) o puteți găsi și pe pagina ei de Facebook.

Și nu ezitați să capturați imagini cu momente de zi cu zi din viața de familie, în special acum, cu un background spectaculos de toamnă.

Mama a doua oara

Mama a doua oara

planeta-mami-sesiune-parc-20

Mama a doua oara

Mama a doua oara

Mama a doua oara

Mă intreb, oare ce schimbări aduce al treilea copil? 🙂

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *