Despre gândirea negativă și decizia mea de a schimba tiparele mentale

PENTRU MAMI

Gândirea negativă sau anxietatea îți pot afecta viața și relațiile cu cei din jur, dar e posibil să înveți să îți controlezi gândurile și „filmele” din mintea ta.

Zilele trecute am fost întrebată despre cum de îmi reușește să-mi controlez gândurile negative în condițiile în care se știe că nu mi se dă natural și că n-am avut această abilitate dintotdeauna.

De fapt, procesul încă nu s-a încheiat.

De mic copil mă țin minte fiind anxioasă – generam gânduri negative despre anumite situații și scenarii pe care, de fapt, nu mi le doream. Creierul le genera automat deoarece a fost un obicei întărit. Când eram în așteptarea unui rezultat sau a unui deznodămând, MEREU îl vizualizam ca fiind negativ și uneori chiar tragic.

Gândirea negativă îți poate afecta viața și relațiile cu cei dragi

Eu chiar mă conduceam după regula “Dacă mă gândesc la rău, va fi un rezultat pozitiv și invers”. Habar n-am de unde aveam asta în cap deoarece părinții nu-mi spuneau acest lucru. Dar nu neg că și părinții mei sunt persoane anxioase. Și, în general, e despre societatea noastră – mereu trebuie să fii pregătit pentru ceva rău să se întâmple și dacă te bucuri de lucrurile bune din viața ta, cu siguranță ți se va lua sau va urma ceva rău.

Când am devenit mamă, lucrurile s-au înrăutățit. Când copilul era ieșit cu cineva la plimbare și auzeam vreun plânset isteric de afară, îmi părea că ei ajung acasă cu capul spart. Ba chiar făcusem atac de panică atunci când fiul intra în sala de operație pentru apendicită. Cauza: scenariile negative din capul meu. Am ajuns chiar și la psiholog deoarece mă temeam că voi ajunge la paranoia din cauza acestor gânduri negative.

>>Citește și Motivul adevărat pentru care mamele țipă la propriul copil

Lecții de viață care ne fac să ne revizuim obiceiurile mentale

Dar experiența cu tumoarea (acum 4 ani) mi-a oferit multe lecții de viață, inclusiv m-a învățat să fiu mai conștientă de gândurile pe care le emit, să înțeleg de unde vin și mi-a dat motivație să învăț le controlez.

Urma operația pe creier. Evident aveam frică, dar mi-am zis că dacă continui să generez scenariile pe care nu mi le doresc, voi ajunge să mă îmbolnăvesc mai tare din cauza gândurilor și nu însuși de starea fizică.

De atunci a început procesul de transformare prin care mi-am propus să-mi schimb convingerile și tiparele mentale. Nu a fost deloc ușor și e un proces lung deoarece presupune schimbarea programelor din subconștient, programele care s-au întărit pe parcursul vieții.

Citește și Schimbări de comportament la copii în pandemie: cauze și soluții pozitive

Exercițiile care m-au ajutat să-mi schimb tiparele de gândire

#Meditațiile Mindfulness

Am început prin a face meditații. Este un exercițiu perfect care te ajută să deții control al gândurilor, dar necesită mult timp pentru a simți efectele. E nevoie să rezervezi doar 10-15 minute zilnic pentru această practică. Tot ce trebuie să faci este să găsești un loc liniștit unde să nu fii întreruptă și să te așezi confortabil cu spatele drept (poziție pentru meditație pe podea sau canapea sau așezată pe scaun).

Închizi ochii și îți concentrezi toată atenția asupra zonei nărilor – simte cum aerul rece pătrunde pe nări și iese aerul cald la expirare. Inevitabil vor începe să apară gânduri, apoi vei simți cum sari de la un gând la altul. E ceva firesc, mai ales pentru început. Accepți gândurile, dar nu te cufunzi în ele. Dacă simți că te-ai cufundat într-un gând, reîntoarce-ți atenția spre zona nărilor. Scopul este să-ți menții atenția asupra nărilor cât mai mult și să nu te lași cufundată în vreun gând.

Pentru început aș recomanda meditațiile ghidate. Găsești multe în limba engleză, dar mă bucur că tot mai multe meditații ghidate apar și în română. Câteva recomandări:

Dar, înainte să începi această practică, ar fi preferabil să o înțelegi mai bine. Recomand să citești o carte care te va motiva mai mult și te va convinge despre efectele benefice asupra stării mentale și a sănătății tale odată ce începi meditațiile. Pe mine m-a ajutat „Meditațiile pe înțelesul tuturor” (Bhante Henepola Gunaratana), dar sigur găsești o varietate mare de resurse.

>>Citește și 13 obiceiuri pentru a deveni o mamă mai calmă și mai fericită

#Schimbarea convingerilor

Emiterea gândurilor negative este un obicei pe care ajungem să-l facem fără măcar să ne dăm seama. Ni se pare ceva firesc și nici nu ne imaginăm cum am putea gândi altfel. Parcă avem frica că dacă îndrăznim să ne așteptăm la un final pozitiv, pe care ni-l dorim, vom atrage contrariul. Așa și mi-am petrecut viața ghidată de o lege de-a mea aiurită „Dacă voi aștepta un final negativ, voi atrage un final pozitiv” și invers „Dacă voi avea așteptările pe care le doresc, voi primi opusul”.

Și sunt convinsă că multe dintre voi au programate astfel de „legi ale naturii” fie de către părinți sau de societate. Și majoritatea oamenilor din generația părinților noștri încă se las ghidați de această convingere.

Dar oare cât stres atrage după sine obiceiul de a vizualiza scenariul pe care nu-l dorești?

Odată am făcut un atac de panică cu convulsii tot din cauza că am generat în mintea mea scenarii tragice atunci când fiul meu intra în sala de operație. Iată ce poate face un singur gând necontrolat.

Ideea este că creierul nu distinge realitatea de imaginile din mintea ta. Încearcă un experiment: închide ochii și imaginează-ți un scenariu foarte neplăcut, fie unul traumant care s-a întâmplat în trecut sau unul de care îți e tare frică să se producă. Și focusează-te pe starea fizică. Vei observa cum respirația se îngreunează, începe să bată mai tare inima, simți încordare în stomac. Creierul nu a înțeles că ești în dormitorul tău în siguranță, dar că ești prezentă în cadrul evenimentelor imaginare. Iar corpul a reacționat la un singur gând.

Cum să ne controlăm gândirea negativă

#Redirecționează imaginea din mintea ta

În ultima vreme, eu mă ghidez după altă lege a naturii: atragem în viața noastră evenimentele pe care ni le vizualizăm. Sau, de ce să ne imaginăm acel scenariu pe care nu ni-l dorim? Știi, mereu aveam frica unei tumori pe creier, era o fobie, și eu am căutat-o singură…

Așa că învață să emiți gânduri pozitive sau să vizualizezi scenariile pe care ți le dorești. Va fi greu la început și practic imposibil, însă exersând, vei ajunge să-ți controlezi gândurile.

Nu-mi reușea din prima să înlocuiesc gândul negativ cu unul pozitiv, îmi părea imposibil. Dar am făcut pași mici – încercam pur și simplu să nu mă gândesc la nimic. Și dacă apărea un gând negativ, „strigam” în minte „STOP!” și încercam să-mi ocup mintea cu alte lucruri sau să fac meditație scurtă.

Sau imaginează-ți cum faci lucrurile care te calmează. Eu deseori îmi imaginez cum mă dau într-un leagăn legat de un copac înalt în mijlocul naturii, în care încerc să simt un vânt ușor, razele soarelui și să observ cât mai multe detalii plăcute din peisaj.

O altă tehnică venită din NPL este să derulezi rapid scenariul negativ precum ai apăsa pe butonul „fast forward” la o viteză rapidă până ajungi la momentul în care totul s-a terminat și cu toții sunt bine.

#Journaling

O altă tehnică eficientă este să scrii într-o agendă timp de 10-15 minute toate gândurile care îți vin în acel moment. Poți să faci din asta un ritual zilnic de dimineață sau de seară. Gândurile au nevoie de un loc unde să fie, iar din moment ce le scrii, iar prin asta le articulezi, gândurile ies din mintea ta (astfel se eliberează) și rămân pe foaie. Acest exercițiu s-a demonstrat a fi benefic nu doar pentru a-ți calma mintea, dar îi oferă ocazia creierului să se detașeze de aceste gânduri, ceea ce te ajută să le procesezi.

#Pune-ți întrebări

Atunci când gândurile anxioase încep să te controleze, oprește-te și întreabă-te:

  • Care este motivul real pentru care simt anxietate? De ce anume mă tem?
  • E un pericol real sau mintea îmi face feste?
  • Finalul negativ pe care mi-l imaginez oare este real, justificat, logic?
  • Cum aș putea schimba aceste gânduri negative cu ceva pozitiv?

Gândurile noastre ne dictează viața

Un alt factor care m-a determinat să-mi controlez gândurile a fost atunci când am făcut cunoștință cu Psihosomatica, Fizica cuantică și Legea Atracției. Nu m-am aprofundat în aceste domenii, dar cel puțin am preluat câteva idei care să mă ajute să găsesc argumente mai puternice pentru a-mi controla gândurile.

În ultima perioadă îl ascult mult pe Joe Dispenza (are și cărți tare bune „Tu ești Placebo” și „Antrenează-ți creierul! Strategii și tehnici de transformare mentală”) care povestește destul de științific despre cum gândurile noastre ne pot fie îmbolnăvi, fie însănătoși. Ideea lui de bază este: gândurile ne dictează emoțiile – emoțiile ne dictează comportamentele, care la rândul lor influențează anumite evenimente, ceea ce în final ne influențează viața.

Deci, totul se pornește de la un gând 🙂 Iar uneori gândurile pot fi autodistructive.

Îți recomad cu drag să o asculți și pe Edith Kadar în discursul ei „Trăiești cum gândești” – e despre cum ne creăm propria realitate prin intermediul gândurilor noastre și uneori e o realitate pe care nu ni-o dorim.

Schimbarea se produce atunci când devii conștient de felul cum gândești, când te abții să mai dai vina pe părinți sau pe societate pentru că ți-au programat aceste tipare mentale și când începi să exersezi zilnic pentru a-ți reprograma mintea. Este un proces deloc ușor care necesită multă documentare, motivație, inspirația altor oameni, dorință și efort conștient.

În viață vor fi multe evenimente și situații pe care nu le putem controla. Însă putem învăța să ne controlăm gândurile, iar starea și comportamentele noastre nu vor mai depinde de circumstanțe. Atunci când învățăm să ne controlăm gândurile, ne redobândim controlul asupra propriilor emoții și acțiuni. Până la urmă, gândurile sunt cele care ne dictează viața, așa că ai grijă ce gânduri emiți.

*Dacă simți că nu poți să-ți controlezi anxietatea și scenariile negative din mintea ta îți afectează viața și relația cu cei dragi, îți recomand să apelezi la un psihoterapeut care te va ajuta să determini de unde vine și să capeți control asupra gândurilor.

Ai nevoie de mai multă motivație sau sfaturi pentru a deveni mai calmă și mai fericită? Atunci te invit să te abonezi la blog AICI (pentru a primi notificări când public articole noi), pagina de Facebook și mă poți urmări pe profilul de Instagram, unde zilnic vin cu inspirații pentru părinți și copii în Istorii.

Cu Drag, Natalia

3 thoughts on “Despre gândirea negativă și decizia mea de a schimba tiparele mentale”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *