O zi la țară – experiență autentică pentru copii

TRAVEL

Eu am fost din categoria copiilor urbani care își petreceau verile la țară și pe vremuri când nu aveam telefone, gadgeturi, Disney Channel sau multe alte posturi TV. Ce să zic, erau doar 3 posturi TV la mamuca de la Nordul Moldovei (Drochia, Ochiul-Alb), dar pentru noi ele nu trezeau nici un interes.

Alergam disculți toată ziua până ne făceam bătături, zburdam prin ploaie, urcam în copaci, mulgeam vaca și mergeam la păscut, făceam aqua-park rățuștelor, rupeam buruianul în imensa grădină și ne jucam de-a v-ați ascunselea prin „păpușoi” (lan de porumb).

Cele mai frumoase amintiri de vară erau cu gust de țară și sunt extrem de recunoscătoare pentru toată libertatea pe care ne-a oferit-o mamuca, fără să ne pună serios la treabă. De aceea, îmi doream tare mult să am un soț care vine din zona rurală anume pentru a le oferi și copiilor mei astfel de experiențe.

>>Vezi listă mare cu 70 de idei de activități de vară pentru copii

Și asta s-a întâmplat – copiii mei au noroc de bunei la țară! Însă vremurile nu mai sunt aceleași, din păcate: copiii nu mai știu cum să savureze această oportunitate, nu știu cum e să fii copil așa cum am fost noi, cu libertatea de a explora și de a experimenta cu libertate.

„Copilăria altfel – o zi la țară” – un proiect inedit pentru copii

Pe parcursul acestei veri, „Zahărul Domnița” a lansat o campanie de suflet prin intermediul căreia vrea să le ofere copiilor noștri (mai ales celor de la oraș) experiențe rurale, exact ca la bunica – experiențe de care am avut și noi parte.

De două ori pe săptămână se organizează plecări organizate la „Vatra Strămoșească”, satul Vatici (Criuleni), acolo unde domnul Anton, gazda acestei pensiuni, le pune la dispoziție copiilor o casă strămoșească cu fel de fel de lucruri vechi și simbolice, o curte verde mare la umbra copacilor înalți, o căpriță și o masă tradițională ca la bunica.

Am ajuns la 10:00 cu toată gașca, cam vreo 10 copii, și am început să explorăm acest cuib tradițional. Printre părinți, erau și două bunicuțe care își însoțeau nepoții și aveau atâta nostalgie trăind aceste experiențe frumoase.

Copiii alergau în voie desculți și încercau toate bârnele, leagănul, dansau pe scenă mică și se dădeau în leagăn.

Apoi au avut ocazia să-și spele mâinile la robinetul de afară și țipau de fericire când se stropeau pe picioare.

>>Încearcă un experiment distractiv: Generator de spumă

Gustarea a fost și pe placul meu – plăcinte fierbinți abia scoase din cuptor cu brânză și verdeață și compot proaspăt fiert.

După gustare au urmat diverse jocuri distractive organizate de Irina Grecova și copiii nici măcar nu apucau să se plictisească. De fapt, erau jocurile copilăriei noastre și multe dintre ele copiii noștri nici măcar nu le cunosc.

Până la urmă, copiii care nici nu se cunoșteau între ei, s-au distrat de minune împreună, indiferent de diferențe de vârstă.

În scurt timp a apărut și altă gazdă a acestei pensiuni, și anume căprița pensiunii, care i-a încântat pe copii. O urmau entuziasmați cu toții spre poartă, se înghesuiau să o hrănească cu frunze și iarbă, se mai speriau atunci când apucau frunzele lor, dar nu se dădeau bătuți. Cei mari au avut ocazia să încerce să o mulgă, iar acest moment a fost tare amuzant. În orice caz, cu toții au înțeles cum are loc procesul.

A urmat o tură prin casă-muzeu unde domnul Anton le povestea ca un adevărat Ion Creangă despre diverse ustensile și haine tradiționale, le arăta fotografii vechi și cuptorul pe care petreceau iernile.

>>Activitate pentru cei mici: Exercițiu de motricitate fină cu cleștișori

Eu am găsit un fotoaparat retro și n-am ezitat să-mi fac o poză cu el 🙂

Apoi au urmat alte descoperiri: a venit o doamnă cu fusul și le-a arătat din ce și cum se toarce lâna. Le-am povestit despre faptul că e lână de oi și că din astea apoi se vor confecționa ciorapi, căciuli sau fulare – cu toții s-au mirat de această informație.

Au încercat copiii să confecționeze și un coș din crengi – mai ales cei mici erau tare curioși să încerce, inclusiv și Adelina.

>>Învață copilul să meargă pe două roți după această metodă rapidă

Pe când alții și-au testat abilitatea în a ciopli lemnul.

Însă cea mai așteptată distracție a fost totuși plimbarea cu căruță cu cai, după care a urmat o tură și pentru mame și nu pot să neg că a fost chiar distractiv. N-am mers cu căruța din copilărie!

Au revenit copiii entuziasmați și îndată au fost invitați la un prânz tradițional: zeamă (despre care Adelina a zis că e prea delicioasă ca să nu fie mâncat totul din farfurie), mămăligă pe care copiii au tăiat-o cu un fir de ață (așa cum o făceau și bunicile noastre), brânză și smântână de casă.

După o altă oră de joacă și alergări desculți pe iarbă, au fost invitați să împletească și hulubași din aluat pe care îi așteptau nerăbdători să se coace în cuptorul cu lemne. Iar între timp au găsit un cărăbuș și-l analizau tare atent, însă cu oarecare frică, dar fascinație.

Nu au rămas copiii nici fără fructe direct din grădină, iar gurițele lor murdare de agute ne spun că ziua a fost una completă.

La final, pe la 16:00, copiii au avut parte de distracție cu aromă de țară: sărituri în paie. Iar această veselie a fost greu să o surprind în poze, așa că vă invit să priviți și filmuleț unde am adunat toate momentele din această experiență rurală.

Campania „Copilărie altfel cu Domnița – o zi la țară” din păcate se încheie, însî sper mult că se va mai organiza o tură deoarece cererea este mare și e un proiect inedit pentru copiii noștri.

Dar am ținut morțiș să las acest articol pe blog pentru a conserva mai bine aceste amintiri, exact cum am avut parte și eu când mergeam la bunei la țară. Dacă nu reușiți să prindeți un loc în cadrul acestui proiect, vă îndemn totuși să găsiți căi de a le oferi copiilor voștri acea copilărie bogată și colorată precum ați avut și voi.

Și nu uitați – copilăria nu durează atât de mult, iar amintirile și experiențele sunt cele care îi vor forma și îi vor face mai fericiți. Tindeți să le oferiți cât mai multe experiențe, nu lucruri.

Care sunt cele mai frumoase amintiri din copilăria ta petrecute la țară, la bunei sau acasă?

Cu Drag, Natalia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *