Funny Math – Clubul unde elevii își dezvoltă Gândirea Critică
Tot mai multe Centre de After-School apar la Chișinău, iar asta înseamnă opțiuni mai multe pentru părinții care vor să ocupe timpul școlarilor după ore cu programe interactive. Unele se focusează pe robotică, altele pe activități creative, fie sportive. Dar recent am descoperit un concept nou de Club de After School menit să le dezvolte copiilor abilități matematice prin intermediul tehnologiilor și cu multă joacă. Dar cel mai important, să le dezvolte Gândirea Critică – abilitatea atât de necesară pentru a reuși în viață.
Funny Math – Clubul unde elevii își dezvoltă Gândirea Critică
Funny Math este un Club de After School, de weekend și vacanță unde copiii învață matematica într-un mod distractiv și învață să o folosească în situații critice cotidiene. Copiilor nu li se șoptește soluția, ci li se oferă indici care le va stimula să găsească singuri soluția. Astfel, se dezvoltă gândirea critică și analitică, abilitatea de a formula ipoteze și identificarea opțiunilor. Totodată, este stimulată imaginația și creativitatea.
Am fost prea tentată să-i ofer fiului meu de 10 ani această experiență și a căzut întocmai în zilele de vacanță de iarnă. I-am prezentat detalii captivante despre acest Club și cum diferă de ceea ce a mai încercat anterior în speranța că îl voi convinge să cedeze o zi din vacanță (adică tolăneală) pentru o zi bine-structurată. L-am tentat cu ideea, dar imediat a venit cu o solicitare „Doar să nu mă convingi să continui cursul deoarece și așa am un program încărcat.”.
Dar abia după o oră de Funny Math, Daniel vine și-mi șoptește entiziasmat „Mami, îmi place tare mult aici! Aș putea veni în zilele de sâmbătă?”.
Și îndată mi-am amintit de ce-mi zicea fondatoarea acestui Club: „Mulți sunt sceptici să încerce ceva nou, însă, odată ce vin la o lecție de probă, vor să mai revină!”.
Hai că vă povestesc de ce, prin prisma experienței fiului meu, dar și a observărilor mele.
Impresii de la lecția de probă la Funny Math
Primul lucru care m-a atras când am intrat în centru a fost posterul cu misiunea pe care o promovează clubul „Greșelile nu sunt un eșec, ci o cale spre învățare”.
Aici copiii nu sunt taxați pentru greșeli, ci sunt învățați să le accepte și să găsească soluții pentru a le corecta. Nu greșește doar acel care nu învață, iar procesul de învățare mereu presupune trial&error.
La sosire în școală, copilul are libertatea de a alege modalitatea prin care se salută cu dascălii: doar salutare, strângere de mână sau îmbrățișare. Curios faptul e că la început, majoritatea copiilor aleg primele două forme, dar la plecare cu toții aleg îmbrățișarea. Acest gest spune nu doar despre faptul că au petrecut bine câteva ore, ci pentru că l-au petrecut într-un mediu cald și prietenos.
Lecțiile încep cu o scurtă încălzire prin dans ușor, astfel se sparge ușor gheața. Nu m-am așteptat că Daniel va participa din start la dans (se integrează mai lent într-un colectiv nou), dar m-a surprins integrarea rapidă de data aceasta.
La Funny Math se pune mult accent pe mișcare – creierul funcționează mai eficient atunci când este oxigenat. Astfel, copiii au libertatea să se miște pe parcursul orelor și pot să aleagă fie să stea pe beanbag sau în picioare.
Atunci când copilul se simte relaxat, procesul de învățare devine mai eficient și informația este procesată mai bine (decât atunci când sunt așezați în bănci).
Tema acestei zile a fost Incendiile. Probabil prima întrebare va fi „Ce legătură au Incendiile cu matematica?”. Ideea este că matematica nu e doar Adunarea, Înmulțirea și Ecuațiile. Matematica presupune gândire analitică și poate fi folosită pentru identificarea soluțiilor.
Importanța gândirii critice la copii
Ideea de bază a clubului este dezvoltarea Gândirii Critice – o abilitate care îi va ajuta pe copii atât la școală, cât și în viață și o să-i deosebească de ceilalți copii. Acest lucru îi ajută să pună întrebări corecte, să facă analiza obiectivă a situațiilor, îi ajută la înțelegerea altor materii (nu doar matematica) și, inevitabil, le ridică nivelul de IQ.
Așadar, s-a vorbit despre riscul și cauzele incendiilor (folosind imaginile din filmele lor preferate), fiecare și-a expus ipoteza și chiar a fost curios să-i aud ce idei prezentau. Generația asta chiar are un potențial mare! <3
Pauze interactive la Funny Math
În pauze, copiii au libertatea să folosească toate jocurile de masă din bibliotecă; majoritatea sunt jocurile de la Djeco, de altfel preferatele noastre!
Și nu m-a surprins atunci când l-am zărit pe Daniel că ocupase fotbalul de masă împreună cu un băiat. Între timp ajunsese și Adelina, cea care imediat a ocupat clapele.
După pauză au urmat activități matematice cu utilizarea telefoanelor și a smart board-ului.
Nu ne putem ascunde de realitate – tehnologiile vor face parte din viitorul copiilor noștri! De aceea, este foarte important să-i învățăm să le folosească și în scopuri educaționale. Asta e a doua misiune a Clubului.
Cu ajutorul unor aplicații, copiii trebuiau să vină cu răspunsuri rapide și a fost vesel să-i urmăresc cum se întreceau la calcule :))
Adelina, fiind doar un oaspete, avuse și ea ocazia să încerce Board-ul pentru rezolvarea unor probleme, a unui puzzle și a încercat un joc de memorie. Un mic secret: în curând se vor lansa și grupe pentru preșcolari.
Indiferent dacă e after school sau club de weekend, copiii merg la plimbare – recrearea fiind esnțială pentru copii. Plimbările au loc în parcul Central (clubul fiind în inima Chișinăului) indiferent de vreme, iar după ce revin, copiii capătă mai mult interes în procesul de învățare.
Programul Clubului Funny Math
Copiii care au dificultatea de a asimila și a înțelege matematica la școală, au parte de un progres vizibil și reușită mai bună atunci când încep a frecventa acest club.
Clubul este destinat elevilor din clasele primare (din primăvară se vor deschide ușile și pentru preșcolari) și se pot alege între After-School și Club de Weekend (fiecare sâmbătă). Totodată, în vacanțe copiii pot petrece util timpul la Tabere de vacanță.
Și o noutate minunată pentru mulți părinți: în curând se lansează Funny Friday – o ocazie minunată de a lăsa copiii în grija celor de la Funny Math care îi vor distra util pe copii în timp ce părinții aleg să petreacă seara de vineri departe de copii.
Aceasta este o recomadare personală care vine din propria experiență la acest Club. Eu chiar vă îndemn să încercați măcar o zi de probă – veți rămâne bucuroși de feedback-ul din partea copilul vostru.
Înscrierile pentru al doilea simestru au început, atât pentru After School, cât și pentru Programul de Weekend. Pentru mai multe detalii, poți suna (+373) 68 808 008, dar îi poți găsi atât pe Facebook, cât și pe Instagram @funnymath_md.
S-ar putea să-ți placă și alte articole:
Învățarea alfabetului la preșcolari: găsește litera cu pensula
Jocuri de societate pentru weekenduri distractive în familie
Chestionar pentru copii la sfârșit de an școlar
Cu Drag, Natalia